Infectie bovenste luchtwegen

Oorzaak: door een virus opgezette slijmvliezen van de luchtwegen en holtes waardoor extra slijmproduktie en mogelijk afsluiting van de holtes (zie plaatje).

Oplossing:

1)         Slijmvliezen laten slinken. Methode: gebruik van Xylometazoline 0,1% (bv Otrivin) neusspray 3 keer per dag, maximaal 1 week. Met het hoofd in schrijvershouding 1 spray in elk neusgat. Dit opent de neus en maakt punt 2 (het spoelen) makkelijker.

2)         Slijm en ontstekingsweefsels wegspoelen. Methode: reinigen van de holtes minimaal 3 keer per dag, dit kunt het hele jaar doen.  Dit spoelen gaat via beide neusgaten met zout water. Hiervoor maakt u een kopje lauw water met daarin een theelepel zout opgelost, of gebruikt de rhinohoorn (verkrijgbaar via de apotheek of online). Dit vermindert de druk (en pijn).

3)         Hoest verminderen.  Methode: de keel te smeren met allerlei drankjes/zuigtabletten/dropjes. Een voorbeeld is Laurierdrop. Door dit in je mond te laten smelten, legt het een laagje over het keelslijmvlies. Dit verlicht de (hoest)klachten.

4)         Keelpijn verzachten. Methode: de keel te smeren met allerlei drankjes/zuigtabletten/dropjes/honing of koude dranken/ijsjes. Dit vermindert de zwelling (en pijn).

5)         De pijn verminderen. Methode: gebruik Paracetamol, maximaal 4 per dag 1000mg. Ook kunt met heet water stomen (zonder toevoegingen). Beide methode verminderen de pijn.

Meer informatie kunt u vinden op de website https://www.thuisarts.nl/

Deel Nieuwsbericht

Meer Nieuwsberichten

Infectie bovenste luchtwegen

Oorzaak: door een virus opgezette slijmvliezen van de luchtwegen en holtes waardoor extra slijmproduktie en mogelijk afsluiting van de holtes (zie plaatje). Oplossing: 1)        

Vergoeding slaap- en angstmedicatie

Zorgverzekeraars gaan per 01-01-2023 strenger toezien op het vergoeden van Benzodiazepinen. Dit is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Voorbeelden zijn Oxazepam, Temazepam, Lormetazepam,